Informații utile

sfaturi

    Fie ca realizati o constructie noua sau renovati una deja existenta, instalarea parchetului este ultima lucrare care trebuie executa, dupa ce toate celelalte lucrari au fost executate (montare instalatii, zugraveli, finisaje, lucrarile de tamplarie exterioara si interioara).

    Este bine ca parchetul sa nu se achizitioneze pana cand tencuielile si sapele nu sunt complet uscate. Parchetul va fi adus in casa in care va fi montat cu minim 2 zile inainte, unde se va depozita fara a fi scos din ambalajul original.

Inainte de montaj trebuie verificate cu atentie atat parchetul, cat si suportul pe care urmeaza a fi montat. Suprafata suport pe care urmeaza sa fie montat parchetul trebuie sa aiba urmatoarele calitati:

 - sa fie perfect curata;

 - sa fie plana;

 - sa fie uscata (14% umiditatea relativa maxima).

    Instalarea parchetului pe placi de OSB este cea mai indicata, deoarece placile respective asigura o planeitate perfecta, precum si o buna izolatie termica si fonica, creand conditiile unei calitati foarte bune a instalarii, a unei durabilitati si stabilitati ridicate in timp.
    Instalarea pe sapa autonivelanta da rezultate foarte bune, cu conditia respectarii cerintei de umiditate a substratului.
     Comandati cu 5-10% mai mult parchet decat suprafata pe care doriti sa o acoperiti, procent ce poate creste la instalarea in moduri mai complicate (diagonala, unghi, modele). Pe marginile dinspre pereti se vor lasa goluri de dilatare care se ascund cu plinte.
     Dupa instalare, parchetul necesita operatii specifice de slefuire, lustruire, lacuire in functie de tipul parchetului (pentru parchetul laminat nu mai sunt necesare aceste operatii).

Praful, pietricelele, cioburile si in general orice tip de material dur, taios si abraziv produc zgarieturi pe suprafata parchetului. Astfel, recomandam asezarea la intrare a unui covoras de sters pentru incaltaminte.
Curatarea prafului si a altor particule se realizeaza prin aspirare sau maturare, iar intretinerea se face cu solutii speciale pentru parchet, folosind mopuri sau carpe moi, bine stoarse.
Petele se indeparteaza in momentul aparitiei, folosind solutii de curatat speciale si o carpa bine stoarsa. Evitati solutiile pe baza de amoniac, produsele de curatat abrazive (prafuri de curatat, bureti aspri). Cititi cu atentie instructiunile de pe ambalajele produselor de intretinere si curatare si asigurativa ca se preteaza folosirii pe parchet.
In timp, in conditii intense de utilizare sau dupa solicitari dure, suprafata lacuita a parchetului din lemn masiv isi pierde luciul, caz in care parchetul se slefuieste, dupa care se aplica un strat de lac. Recomandam folosirea produselor special destinate pentru intretinerea parchetului si apelarea la un specialist.